معرفی خواص دارویی گیاه کاسنی و تاثیر آن در پاکسازی کبد

۱- معرفی کاسنی:

 کاسنی معمولی گیاهی است از راسته گل مینا (Asterales) و تیره گل‌ستاره‌ای‌ها . این گیاه از پراکندگی وسیعی در نواحی مختلف ایران به خصوص شهر اقلید، استان آذربایجان و همچنین مناطق کوهستانی خراسان برخوردار است. در آب و هوای خنک، آفتابی یا کمی سایه رشد می کند و تحمل گرمای شدید تابستان را ندارد.

از لحاظ انواع رویش ، گیاه کاسنی دارای دو گونه کِشتی است و بین چهار تا شش گونه وحشی وجود دارد. از نظر رشد این گیاه نوع وحشی آن تا یک متر و نوع پرورش یافته آن تا حدود دو متر هم امکان دارد رشد کند.

۲- انواع کاسنی:

کاسنی انواع مختلفی دارد سه نوع آن معروف است. کاسنی زرد که همه ما آن را به گل قاصدک می شناسیم و در طب قدیم ایران به نام ترخشقون نام داشته است در بیشتر نواحی ایران پراکنده شده است و همچنین یک نوع دیگرکاسنی معمولی است و یک نوع دیگر با نام بری که در ایران رشد نمی کند و دیده نشده است.

۳- کاسنی معمولی:

یک گیاه دارویی پایا است که دارای گل‌های آبی یا ارغوانی بسیار زیبایی است. کاسنی مربوط به دوران های بسیار قدیم بوده است که به مرور زمان و پس از طی سالیان زیادی در قاره آمریکا به ‌صورت گیاه خودروی کنار جاده‌ای تبدیل شده ‌است.

خواص داروئی کاسنی:

۱- شستشو دهندهٔ کبد و کلیه است و باید گفت کاسنی دوست کبد است.

۲- تقویت ‌کننده کبد و کلیه است.

۳- خون ساز است.

۴- افزایش دهنده نیروی جنسی است.

۵- کاسنی کاملاً سرد است.

۶- مسکن حرارت و عطش، و گرمی بدن است.

۷- بهترین تنظیم کننده فشار خون و صفرااست.

۸- پاک‌کننده مجرای ادرار و کلیه‌ها است.

۹- از آب برگ کاسنی به عنوان بهترین داروی یرقان و کلیه ها و کبد استفاده می شود.

۱۰- همچنین جوشیده و صاف کرده آب برگ آن برطرف‌کننده تب‌های کهنه و تقویت‌کننده معده است و اگر همراه با گل قند تهیه شود درمان‌کننده تب‌های جزئی مداوم است.

۱۱- استفاده از ضماد آن برطرف‌کننده ورم‌های گرم و درد چشم و افزاینده بینائی است.

۱۲- موثر در کاهش قند خون بیماران مبتلا به دیابت می‌باشد.

۱۳- مخلوط آب کاسنی و آب خیار چمبر اگر در ابتدای شروع آنژین و بیماری‌های حلقوی با آن غرغره شود، باعث درمان آن می گردد.

۱۴- باعث کاهش استرس و اضطراب شده و از خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی جلوگیری می کند.

۱۵- باعث کاهش عدم توازن هورمون‌ها می شود.

۱۶- کمک به تنظیم اختلالات بی‌خوابی شده.

۱۷- کمک به کاهش زوال عملکرد شناختی و پیری زودرس.

۱۸- استفاده از تخم کاسنی که با سایر داروهای خنک ترکیب شود، مفید و برطرف‌ کننده تبهای صفراوی، خفقان، یرقان، بیماری‌های کبدی و سردرد است.

۱۹- اگر تخم کاسنی همراه با صندل و تخم رازیانه پخته شود، باعث دفع‌ سموم و ضعف کلیه و طحال و تحریک‌کننده اشتها می‌گردد.

۲۰- تخم کاسنی بهترین جانشین برای برگ کاسنی است.

۲۱- مقدار مجاز مصرف خوراکی طبی تخم کاسنی تا ۱۰ گرم است، و شربت آب آن ۴ تا ۱۰ گرم و داخل سایر جوشیدنی‌ها برای پختن دارو ۲۰ تا ۵۰ گرم می باشد.

۲۲- ریشه این گیاه گرم و خشک است که، برطرف‌کننده گیر و سده، نرم‌کننده سینه، باعث افزایش ادرار، برطرف‌کننده انواع تب‌ها، کمک به تصفیه و پاک‌ نمودن خون، و رفع‌کننده ورم احشاء و درد مفاصل و استسقاء می باشد.

۲۳- مصرف جوشانده برگ و ریشه کاسنی به مقدار ۲ فنجان صبح ناشنا، برای درمان یبوست بسیار مفید است.

۲۴- به کنترل و کاهش وزن کمک می کند، به این صورت که، مصرف آن موجب کاهش ترشح هورمون گرلین شده که منجر به کنترل پرخوری و ایجاد احساس سیری می‌شود، و در نتیجه برای کاهش وزن موثر و مفید است.

۲۵- در طب سنتی از کاسنی به دلیل اینکه دارای خواص ضدالتهابی می‌باشد برای درمان آرتروز به کار گرفته می‌شد، و طبق مطالعات به عمل آمده، کاسنی موجب کاهش دردهای مفصلی – استخوانی می‌شود و به‌طور قابل ملاحظه‌ای این دردها بهبود می یابند. همچنین عموماً از کاسنی برای کاهش دردهایی که عامل التهابی دارند، دردهای ماهیچه‌ای و درد مفاصل می‌توان استفاده نمود.

۲۶- کاسنی باعث کاهش اضطراب شده و ذهن را آرام می‌سازد، بنابراین تأثیرات خطرناک استرس بر بدن را از بین می‌برد.

۲۷- عصاره ریشه کاسنی دارای خواص آرامش‌بخشی است و به خواب راحت کمک می‌کند و از مصرف بسیاری از قرص‌های خواب‌آور مرسوم سالم‌تر است.

۲۸- ورزشکارانی یا افرادی که دارای مقداری اضافه وزن هستند می‌توانند روزی ۲ الی ۵ بار از عرق کاسنی استفاده بکنند. به این صورت که بعد ازهر وعدهٔ غذایی با نصفی از لیوان آب مصرف شود.

۴- تهیه ماسک زیبایی پوست با کاسنی:

برای تهیه این ماسک زیبائی از کاسنی، ابتدا می بایست کاسنی را بکوبید و آب آن را گرفته و با سفیده تخم مرغ مخلوط نمایید و به صورت بمالید. پس از ربع ساعت پوست خود را با آب ساده بشویید.

استفاده از این ماسک باعث تحریک غدد شده و عرق پوست را زیاد می‌کند. همچنین برای مبتلایان به امراض جلدی و اگزما بسیار مفید است.

 توصیه مهم جهت مضرات مصرف کاسنی:

در صورت بارداری مصرف بیش از حد آن غیرمجاز است، زیرا ممکن است باعث خون‌ریزی شده و احتمال سقط جنین غیرعمدی را افزایش می دهد.

تحقیقات نشان می‌دهد که در دوران شیردهی نیز مصرف بیش از حد آن ممنوع می‌باشد چونکه کاسنی از طریق شیر مادر به کودک منتقل می‌شود.

در صورت استفاده بیش از حد از کاسنی می تواند باعث، ترش کردن معده و کاهش وزن گردد.

اشخاصی که مبتلا به سرفه هستند مصرف کاسنی مضر است.

تخم کاسنی بدمزه و قی‌آور است.

نکته: خنثی‌کننده ناراحتی‌های کاسنی، شکر است و برای بدطعمی تخم کاسنی می توان از سکنجبین و ادویه جهت خوشبوکردن آن استفاده نمود.

منبع: عطاری من

این مطالب رو هم پیشنهاد می‌کنیم ببینید

2 Comments

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *