معرفی خواص سیاه‌ دانه

گیاه سیاه دانه

سیاه دانه چیست؟

سیاه دانه را با نام های مختلفی همچون: شونیز، سیاه تخمه و کنجد رومی می شناسند. سیاه دانه گیاهی یکساله و گل دار است که در ایران اغلب در مناطق اصفهان و اراک دیده می شود.

این گیاه دارای فواید زیادی برای سلامت بدن می باشد. با عطاری من همراه باشید تا  در این مقاله شما را به طور کامل با خواص سیاه دانه آشنا نماییم. در ادامه همراه ما باشید :

  • طبیعت سیاه دانه گرم و خشک است.
  • سیاه دانه از گیاهان دارویی بومی جنوب و جنوب غربی آسیا است که در تهیه بسیاری از غذاهای سنتی هند و خاورمیانه استفاده می‌شود.
  • از این گیاه به عنوان دانه ای خوشمزه و معطر برای تهیه ترشی، شربت، شیرینی، نان و پنیر استفاده می شود.
  • بعضی افراد از سیاه‌دانه به جای فلفل سیاه به عنوان ادویه در برخی غذاها استفاده می کنند.
  • سیاه ‌دانه منبع عالی برای مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم، فیبر و اسیدهای آمینه و آهن و برخی ویتامین‌هاست.
  • برای سلامت مغز و حافظه بسیار مفید است.
  • مخلوط سیاه‌ دانه با آب گرم می‌تواند باعث تسکین علائم آسم شود.
  • خواص ضدالتهابی موجود در سیاه ‌دانه باعث کاهش درد مفاصل می شود.
تاثیر مصرف سیاه دانه در لاغری و کاهش وزن:

این گیاه منبع خوبی از مواد مغذی است که باعث ثابت نگه داشتن سطح قند خون در فرد شده و به این صورت منجر به لاغری و کاهش وزن می گردد.

بسیاری از کارشناسان معتقدند مواد غذایی که قادرند سطح قند خون را ثابت نگه دارند اشتها را کاهش داده و باعث کاهش وزن و لاغری در افراد می گردند.

کمک به رفع مشکلات قاعدگی و تنبلی تخمدان ها:

به دلیل اینکه سیاه دانه جزء دسته ی دارو های گیاهی قاعده آور است، در طب سنتی برای معالجه تنبلی تخمدان و کیست تخمدان، سیاه دانه و عسل را با هم ترکیب نموده و استفاده می نمایند.

نحوه ی مصرف سیاه دانه برای رفع مشکلات قاعدگی :

مقداری سیاه دانه را آسیاب نموده و بلافاصله با عسل ترکیب نمایید، از این ترکیب هر صبح و عصر یک قاشق چای خوری بخورید.

کمک به بهبود سرماخوردگی و آسم و سینوزیت:

طبق تحقیقات نشان داده شده است درصورتیکه فرد سیاه دانه را به مدت ۷ روز مصرف نماید، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن وی شده و به درمان گلودرد، سرماخوردگی، سینوزیت، سرفه، و تورم لوزه ها کمک می نماید.

همچنین سیاه دانه باعث بهبود عملکرد ریه در افراد مبتلا به آسم شده و باعث کاهش حملات آسم می گردد.

روش مصرف سیاه دانه برای کمک به درمان آسم :

افراد مبتلا به آسم می بایست هر روز به مقدار ۲ گرم از بذر سیاه دانه را به مدت ۱۲ هفته مصرف نمایند.

کمک به تنظیم فشار خون:

طبق تحقیقات، مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم سیاه دانه در مدت ۲ ماه مداوم باعث کاهش فشار خون بالا می شود.

درمان مشکلات معده و دستگاه گوارش:

از این گیاه مفید برای درمان عفونت معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری استفاده می شود و در نتیجه به سلامت دستگاه گوارش کمک می نماید.

ترکیب سیاه دانه و عسل به دلیل اینکه خواص ضد التهابی قوی دارد به درمان زخم معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری کمک می کند.

تاثیر مصرف سیاه دانه بر دیابت و قند خون:

طبق نظر محققان ، مصرف روزانه دو گرم سیاه دانه موجب کاهش سطح قند خون ناشتا در افراد دیابتی می گردد.

همچنین این گیاه مقاومت به انسولین را کاهش داده و عملکرد سلول های بتای پانکراس را افزایش داده که نهایتا به کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع یک و دیابت نوع دو کمک می کند.

روش مصرف سیاه دانه برای کمک به درمان دیابت :

اگر افراد مبتلا به دیابت هر روز ۱ گرم پودر سیاه دانه را به میزان دو بار در روز و به مدت یکسال استفاده نمایند تاثیر شگرفی در درمان دیابت مشاهده می نمایند.

تاثیر بر صرع:

طبق مطالعات سیاه دانه دارای خواص ضد تشنج است و حملات تشنج در کودکان مبتلا به بیماری صرع را کاهش می دهد.

سرطان:

طبق مطالعات سیاه دانه دارای خواص ضد سرطانی قوی است و برای پیشگیری و درمان انواع سرطان و رشد سلول‌های سرطانی مفید می باشد.

کلسترول و قلب:

مصرف سیاه دانه تری گلیسیرید و کلسترول بالای خون کاهش پیدا می کند و از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، آترواسکلروزیس و سکته قلبی پیشگیری می کند. بنابراین شما باید آن را در برنامه‌ی غذایی روزانه‌ی خود اضافه نمایید.

همچنین تیموکینون موجود در سیاه دانه باعث پیشگیری از حملات قلبی میگردد.

کمک به درمان خستگی و بی حالی:

به اعتقاد ابن سینا سیاه دانه انرژی بدن را افزایش می دهد و برای رفع خستگی و بی حالی مفید است.

کمک به درمان اسهال:

ترکیبات موجود در سیاه دانه باعث بهبود حرکات روده شده و در نتیجه باعث درمان اسهال می گردد.

خواص سیاه دانه و عسل ( دوسین ) در طب سنتی:

تاثیر دوسین بر فرایند لاغری و کاهش وزن:

سیاه دانه و عسل به دلیل اینکه مواد مغذی فراوانی دارد می تواند با ثابت نگه داشتن قند خون، به کاهش وزن و لاغری افراد کمک می کند.

درمان تنبلی تخمدان زنان:

مصرف این معجون می تواند به درمان تنبلی تخمدان زنان کمک کند.

مصرف آن برای مردان:

مخلوط سیاه دانه آسیاب شده و عسل در مردان به درمان ناباوری کمک می کند.

تاثیر آن در پاکسازی کبد: 

ترکیب سیاه دانه با عسل حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان است که به سم زدایی و پاکسازی کبد کمک می کند و برای پیشگیری و درمان بیماری های کبد از جمله کبد چرب مفید می باشد. همچنین مصرف این گیاه از کبد در برابر مواد سمی و شیمیایی محافظت می نماید.

درمان سنگ کلیه:

مصرف این ترکیب باعث پاکسازی و سم زدایی کلیه ها می گردد و به درمان سنگ کلیه کمک می کند.

نحوه مصرف معجون سیاه دانه با عسل:

پودر سیاه دانه    یک قاشق غذاخوری

عسل                 نیم کیلو

یک قاشق پودر سیاه دانه را با نیم کیلو عسل طبیعی ترکیب کرده و هر روز صبح و شب به مقدار یک قاشق مربا خوری از این معجون را یک ساعت بعد از صبحانه و شام مصرف نمایید. نام دیگر این داروی گیاهی دوسین است که از دو حرف سین در حرف سیاه دانه و عسل گرفته شده است.

نکته: پس از آسیاب کردن سیاه دانه باید بلافاصله با عسل ترکیب شود، چون در معرض هوا سمی شده و تمام خواص خود را از دست می دهد.

خواص سیاه دانه برای پوست و مو:

نکته مهم : قبل از مصرف هر نوع ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن خود، ابتدا مقدار کمی از آن را بر روی پوست دست خود مالیده و به مدت حداقل ۲۰ دقیقه منتظر مانده تا اطمینان حاصل کنید به آن حساسیتی ندارید.

درمان آکنه و جوش صورت:

این گیاه دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که به درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.

استفاده از ماسک سیاه دانه و سرکه سیب برای رفع جوش صورت:

یک قاشق چای خوری از پودر سیاه دانه را با سرکه سیب به مقدار یک قاشق غذاخوری ترکیب نموده و بر روی صورت مالیده شود، به مدت ۱۰ دقیقه منتظر مانده و سپس با آب سرد پوست صورت را خوب بشویید.

کمک به درمان پوست های خشک و حساس:

سیاه دانه یک مرطوب کننده طبیعی است که می تواند به درمان پوست های خشک و حساس کمک کند.

استفاده از ماسک سیاه دانه و عسل:

ابتدا ۲ قاشق چای خوری پودر سیاه دانه را بایک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری روغن کنجد یا روغن سیاه دانه ترکیب نموده و بر روی پوست صورت مالیده شود، به مدت ۱۰ دقیقه صبر کرده و سپس با آب گرم به آرامی بشویید.

استفاده از ماسک سیاه دانه و روغن زیتون برای تقویت مو:

۲ قاشق غذا خوری از پودر سیاه دانه را به یک فنجان آب جوش افزوده و به مدت ۱۰دقیقه باید مانده تا دم بکشد، پس از اینکه سرد شد نصف قاشق چای خوری روغن زیتون به آن اضافه نمایید.

این ماسک را می بایست دو بار در هفته به موهای سر مالیده و به خوبی ماساژ دهید، سپس به مدت ۳۰ دقیقه بماند و پس از آن با آب گرم و شامپو به آرامی موهای خود را بشویید.

شاید برایتان مفید باشد:

معرفی گل بابونه

توصیه مهم جهت آشنایی با مضرات سیاه دانه:
  • مصرف سیاه دانه گاهی اوقات دیده شده است که باعث سقط جنین شده، بنابراین زنان باردار در دوران بارداری از مصرف سیاه دانه خودداری کنند.
  • در دوران شیردهی بهتر است سیاه دانه مصرف نشود.
  • به دلیل اینکه در برخی منابع آورده شده است که سیاه دانه باعث کاهش لخته شدن خون می شود و احتمال می رود در برخی افراد باعث اختلالات خونریزی شود.
  • مصرف زیاده از حد سیاه دانه می تواند در افراد مبتلا به دیابت باعث کاهش شدید قند خون یا هیپوگلیسمی گردد، بنابراین بعد از مصرف سیاه دانه حتما باید قند خون خود را به دقت کنترل کنید.
  • مصرف زیاده از حد آن ممکن است باعث کاهش شدید فشار خون گردد.

معرفی دمنوش سیاه دانه و خواص شگفت انگیز این نوشیدنی گیاهی

 

 

درصورت تمایل این مطلب را به اشتراک بگذارید

منبع: عطاری من

 

این مطالب رو هم پیشنهاد می‌کنیم ببینید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *